Tre tradere forteller: Slik jobber de i dagens «drømmemarked»

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Et volatilt og usikkert marked kan gi muligheter for tradere. Tre aktive tradere forteller hvordan de jobber nå – og hvilke fallgruver man må være særlig obs på.

– Det er et drømmemarkedet for en trader nå. Det er helt fantastisk. Det er enkelt å tjene noen raske fire-fem prosent på små og større aksjer hver eneste dag.

Det sier Espen Teigland. Han startet med 100.000 kroner tilbake i 2010 og har tradet seg til en formue på flere millioner. I fjor tjente han i overkant av fire millioner kroner på trading, viser dokumentasjon E24 har sett.

Han forteller at det tok lang tid før han kom opp på den berømte første millionen, men at han de siste tre årene har hatt stor suksess.

Raske handler, ofte på dagsbasis, er strategien Teigland går for. Slik markedet er nå, er akkurat slik den Bergen-bosatte investoren liker det.

Han mener at de som sitter på mellomlang sikt i dette markedet ikke vil tjene noe særlig.

– Hvis det er et rent bullmarked, lønner det seg å sitte i ro. Men nå er det et trampolinemarked, hvor det er rødt og grønt om hverandre. Da må man ta fortjenesten når den er der, sier Teigland.

Han får støtte fra investeringssjef hos meglerhuset Global Assets, Lars Semb Maalen-Johansen.

– Det er definitivt en traders marked, sier han.

Han mener det er et kortsiktig marked å forholde seg til om dagen, og at det derfor er vanskelig å komme med dype analyser av hva man bør gjøre.

– Med et såpass transparent nyhetsmarked og med 24/7-mediene, ser vi nå at det kan komme en melding rundt krigen i Ukraina, så stiger en sektor på forhåpninger om en løsning. Så snur det ned det samme en ny melding kan indikere det motsatte.

– Ting varer rett og slett ikke lenger enn noen dager, og da må man handle ut fra det, sier Maalen-Johansen.

– Vil som regel få seg en kalddusj

Kortsiktig trading er forbundet med betydelig risiko.

Karl Oscar Strøm, leder av Paleo Capital, har tidligere fortalt E24 at kortsiktig trading kan være risikosport, og det kan være stor fallhøyde dersom man trår feil.

– De som er ute etter å bli rike raskt, vil som regel få seg en kalddusj, sa han i fjor.

– Å kunne leve av daytrading er arbeid som krever en sterk psyke og evne til disiplin og innsatsvilje over lang tid. Man må trives med usikkerhet o

g svingninger.

Nå mener Strøm at dagens marked er rufsete med større svingninger enn vanlig.

Dette gir muligheter, men krever at man tilpasser strategiene til markedsklimaet, sier han.

– Det er gode muligheter for kortsiktig trading. Det er store bevegelser som går oppover i to-tre dager, så reverseres det igjen. For de som er opptatt av å spare og investere langsiktig, er de store fallene kanskje en mulighet til å kjøpe mer. Ellers vil slike aktører som regel sitte stille i båten. Men for tradere gjelder det som alltid å styre risiko godt, og sikre profitt underveis.

Selv sitter Strøm sjeldent med posisjoner i markedet over natten nå.

– Jeg driver mest med kortsiktig trading og må tilpasse meg markedsforholdene. Jeg vil heller kjøre større posisjoner med korte stopper intradag enn å eie noe hvor jeg våkner opp med tre prosent ned. Regel nummer én for meg som forvalter er å ikke tape penger. Regel nummer to er å tjene penger, sier han.

Livsfarlig med belåning

Espen Teigland investerer primært på Oslo Børs, men handler også litt i Sverige og USA. Det går mye i energi, seismikk og oljeservice.

Han sier at det er risiko knyttet til det han gjør. Slik markedet er nå, har han tatt flere forholdsregler.

I likhet med Karl Oscar Strøm, er Teigland sjelden investert over natten.

– Opp mot 70 prosent av kapitalen er stort sett tatt ut før stenging. Jeg er heller ikke investert all-in under handelsdagen. I slike markeder mener jeg man bør ha en solid cash-beholdning. Jeg tar til takke med noen få raske prosent og legger følelsene vekk.

Giring og belåning av porteføljen er noe Teigland holder seg langt unna.

– Jeg driver aldri med belåning i et slikt marked. I et bullmarked kan man vurderer det, men slik det er nå mener jeg det er livsfarlig.

– Viktig å komme seg ut raskt

Det er heller ikke tut og kjør hos Global Assets. Maalen-Johansen forteller at de har tatt flere grep for å redusere risikoen knyttet til den økte trading-aktiviteten på meglerbordet.

De siste ukene har Global Assets fulgt med på de store teknologiselskapene. Har aksjene falt to-tre dager på rad, har de kjøpt. Deretter får man ofte noen dager med positiv avkastning, da skal man ikke være for grådig, men sikre gevinster, sier han.

– Dette er en strategi som har fungert bra de siste par ukene. Vi er derfor pragmatiske og vil fortsette med dette til vi ser det mønsteret slutter å fungere.

Han forteller at de også investerer lavere summer enn tidligere. På raske handler kjøper Global Assets for rundt halvparten eller en tredjedel av normalen.

Dette for å redusere risiko.

– Vi ser at likviditeten i markedet er på historisk lave nivåer og allokeringen mot aksjer globalt er ekstremt lav. Dette skaper økt volatilitet.

– I dette markedet er én ting sikkert: Man treffer ikke alltid. Da er det viktig å komme seg ut raskt. Skal man drive med dette, må man være iskald og noen ganger ta tap. Går du inn med en lavere sum og er raskt ute, kan man minimere tapet. Det er utrolig viktig generelt, men spesielt i dette markedet, sier han.

Ikke redd for å ta gevinst

Både Teigland og Maalen-Johansen forteller at raske gevinster kan gjøre at man hopper av et tog for tidlig og går glipp av potensiell avkastning.

Det er derimot ikke noe de lar seg plage av.

– I dette markedet skal man ikke være redd for å ta gevinst. Det kan være aksjen fortsetter å stige, men det er en del av en traders hverdag, sier Maalen-Johansen.

Teigland forteller at han har «mistet» store summer på å selge for tidlig. Han forteller at han lot seg plage av det i begynnelsen, men med erfaring er det ikke lenger noe han blir påvirket av.

– I starten syntes jeg synd på meg selv når jeg så aksjen skyte videre, men det går ikke an. Det er viktig ikke å la følelsene styre. Man skal lære av sine feil, men det er samtidig viktig ikke å la feil bli med deg videre.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.

Global Assets

Ønsker du morgenkommentar før børsåpning? Meld deg på her: